Articles

Porady dotyczące diety cukrzycowej

In Uncategorized on Czerwiec 4, 2012 by curator2010 Otagowane: , , , ,

Istnieje całkiem wiele kontrowersji na temat tego, która dieta cukrzycowa jest słuszna i dlaczego akurat taka. Generalnie przyjętą zasadą jest wykorzystywanie dużej ilości rozpuszczalnego błonnika, i stronienie od tłuszczów nasyconych.

Najmniej zgody wśród badaczy jest na temat dobowej proporcji węglowodanów do reszty składników. Szacunki wahają się od 17 % do 75 proc.. Dokładniejsze badania zrealizowane w 2006 roku zawęziło te rekomendacje do przedziału 40 – 65 %.
Oczywiście, diabetycy powinni osobiście modyfikować ilość przyjmowanych węglowodanów. Szczególną uwagę muszą zwrócić osoby, które mają zwiększony indeks glikemiczny. Chociaż i to jest kontrowersyjne – gdy pojawia się hipoglikemia, powinno się przyjąć taki pokarm, który szybko podniesie ilość glukozy we krwi, a następnie wolnoprzyswajalne węglowodany jak np. chleb pełnoziarnisty by zredukować ryzyko ponownego ataku hipoglikemii.
Przy diecie cukrzycowej nie mniej ważne jak co zjeść jest pytanie kiedy zjeść. Należy dokładnie szacować czas przyjęcia insuliny przed posiłkiem. Jest to zależne zarówno od rodzaju insuliny jak i tego co mamy zaplanowane do zjedzenia.
Powinno się też zwrócić uwagę na specjalne produkty dla cukrzyków. Brytyjscy naukowcy zwracają uwagę na niedużą ich użyteczność przy tworzeniu diety cukrzycowej. Okazuje się, iż takie produkty są zwłaszcza zdecydowanie droższe i zawierają nieproporcjonalnie znaczne części trłuszczu.
Dużą ostrożność zaleca się podczas stosowania alkoholu, który aktywizuje w wątrobie glikogenogenozę, czyli gromadzenie glukozy w komórkach. Pod żadnym pozorem nie należy spożywać alkoholu na pusty żołądek. Diabetycy powinni podczas spożywania alkoholu zjadać coś bogatego w skrobię czyli np. zwyczajny chleb albo chociażby chipsy.

 

Istnieje dosyć dużo kontrowersji w kwestii tego, która dieta cukrzycowa jest słuszna i dlaczego akurat ta. Generalnie uznaną zasadą jest stosowanie dużej ilości rozpuszczalnego błonnika, i stronienie od tłuszczów nasyconych.

Najmniej konsensusu wśród badaczy jest na temat codziennej proporcji węglowodanów do reszty składników. Szacunki wahają się od 17 % do 75 %. Dokładniejsze badania zrealizowane w 2006 roku zawęziło te rekomendacje do przedziału 40 – 65 procent.

Oczywiście, diabetycy powinni na własną rękę regulować ilość zażywanych węglowodanów. Szczególną uwagę muszą zwrócić osoby, które mają zwiększony indeks glikemiczny. Aczkolwiek i to jest sporne – gdy pojawia się hipoglikemia, powinno się zjeść taki pokarm, który szybko zwiększy poziom glukozy we krwi, a następnie wolnoprzyswajalne węglowodany jak np. chleb pełnoziarnisty by zredukować ryzyko kolejnego ataku hipoglikemii.

Przy diecie cukrzycowej nie mniej ważne jak co zjeść jest pytanie kiedy zjeść. Trzeba szczegółowo kalkulować czas przyjęcia insuliny przed posiłkiem. Jest to zależne zarówno od rodzaju insuliny jak i tego co mamy zaplanowane do zjedzenia.

Trzeba też zwrócić uwagę na specjalne artykuły dla diabetyków. Brytyjscy naukowcy zwracają uwagę na niewielką ich użyteczność przy konstruowaniu diety cukrzycowej. Okazuje się, że takie produkty są przede wszystkim o wiele droższe i zawierają nieproporcjonalnie pokaźne dawki trłuszczu.

Dużą ostrożność zaleca się podczas stosowania alkoholu, który aktywizuje w wątrobie glikogenogenozę, czyli gromadzenie glukozy w komórkach. Pod żadnym pozorem nie należy spożywać alkoholu na pusty żołądek. Diabetycy powinni podczas spożywania alkoholu zjadać coś zawierającego skrobię czyli np. zwykły chleb lub chociażby chipsy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: